Iracionálnosť ľudského správania

Autor: Zdravko Boškovič | 26.6.2013 o 8:01 | (upravené 26.6.2013 o 8:09) Karma článku: 8,93 | Prečítané:  797x

Študovaní či neštudovaní, všetci sme sa stretli s tézou, ktorá nám hovorí, že keď zvýšite cenu produktu, automaticky sa zníži dopyt po ňom. Sú však aj prípady, keď sa cena nezmení, zákonite sa však musí zvýšiť kvalita produktu, aby sa zvýšil dopyt po ňom. Predpokladá sa teda, že ľudia pri nákupe uvažujú racionálne. Ale čo ak to tak vo veľa prípadoch nie je?

 

Veľmi pekný príklad, na ktorom sa dá demonštrovať iracionálnosť a malichernosť ľudského správania pri nakupovaní ( ale aj v iných oblastiach ľudského života), je príklad Chivas regal z 50-tych rokov 20. storočia. Vtedy nastali tejto značke škótskej whiskey ťažké časy. Vedeli, že majú veľmi kvalitnú whiskey, tržby však klesali. Ale ako to bolo možné? Nízka cena, vysoká kvalita, veď to by malo byť najväčším lákadlom pre zákazníkov. V bezvýchodiskovej situácií prišli na nápad, ktorý po nej využilo mnoho firiem a v súčasnosti sa tejto taktike nepovie inak ako „The Chivas Regal effect." Ľudia od Chivas Regal využili pritom obyčajnú taktiku - výrazne zvýšili cenu. Kvalita, vzhľad ani ostatné atribúty sa pritom nezmenili. Bol to risk, ktorý sa však jednoznačne oplatil. V tom období drasticky narástli tržby a Chivas regal sa stal jednou z najpredávanejších whiskey, hlavne v USA. A čo nám tento prípad znázorňuje?

Mnohí ľudia neprihliadajú na kvalitu či iné atribúty. Takéto prípady skúmal kedysi nórsky ekonóm Thorstein Veblen (Veblenov efekt). Ide vlastne o to, že ľudia si kúpia drahšiu vec, aj keď nekvalitnejšiu, len aby sa odlíšili, prípadne predvádzali pred ostatnými ľuďmi. Ľudia sa potrebujú povyšovať nad ostatnými aj v takýchto malicherných prípadoch, akými sú whiskey či iné produkty. Potrebujú ukázať, že na to majú a sú niečo viac (aj keď vo väčšine prípadoch na to nemajú). Chivas Regal sa vtedy dostal na regále supermarketov a iných predajní medzi najdrahšie whiskey a ľudia ju začali kupovať vo veľkom. Je to predsa drahé, musí to byť kvalitne a je to „cool". Je jasné, že drvivá väčšina ľudí nevie nič o chuti, tradícií a kvalite whiskey. Proste nevedia, ako chutí pravá a kvalitná whiskey. Preto svoje rozhodovanie jednoducho podriadia cene. Drahé = kvalitné. A dokonca, aj keď drahší produkt ochutnajú, stále trvajú na tom, že je kvalitnejší. Aj v prípadoch, keď nie je.

Týmto javom sa zaoberali aj na California Institute of Technology, kde urobili jednoduchý experiment. Do dvoch pohárov naliali rovnaké víno a ľudí napojili na MRI. Tvrdili im, že v jednom pohári je lacné nekvalitné víno a v druhom veľmi drahé archívne kvalitné víno. MRI ukázalo, že pri vypití  toho „kvalitnejšieho drahšieho" vína mali ľudia väčšie potešenie, teda sa zvýšila mozgová aktivita v centre potešenia, aj keď mali rovnakú chuť.

Záver je jednoduchý. Ľudia sa silou mocou potrebujú odlišovať, v každej maličkosti. Myslia si, že keď pijú drahšiu whiskey, sú lepší ľudia. Peniaze hýbu svetom. Nemajú ani šajnu o tom, či je ten produkt kvalitný, hlavne, že je drahý. Ľudia teda konajú iracionálne.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Ani jeden zo záujemcov neponúka za košickú huť cenu, ktorá by zodpovedala predstavám U. S. Steelu. Predaj nateraz nebol uzatvorený.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.

DOMOV

Päť podnetov, Harabin trestom stále uniká

Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.


Už ste čítali?